Modelljärnväg skala N 1:160

 

Jodå återigen, så lite "knäpp" är man nog. Det började under hösten 2018 med att jag hittade "kistan" med min gamla modelljärnväg från 60 talet. Konstigt nog fanns den kvar för jag var absolut övertygad om att den gått hädan genom årens alla flyttlass, men det visade sig att mina föräldrar hade tagit väl om hand om den och packat ner det snyggt o ordentligt.
Så det var med viss spänning jag plockade upp saker o ting. Kunde snabbt konstatera att tidens tand gjort sitt på mycket av materialet och en del fått "frätskador" i metallen. Jag gav mig inte, då jag nu fått blodad tand och lyckades med att få igång två av de sex loken som fanns kvar, men dom gick inte vackert precis. Tittade på om jag med hjälp av de delar som fanns kunde spika ihop någon form av bana men slogs snart av det faktum att H0 skalan inte kunde få plats på det lilla utrymme som jag ville ge det och tillika så var allt för gammalt och inte ombyggnads bart till dagens nya digitala snitt så jag skrinlade det projektet. Men tanken gnagde så jag slängde ut en förfrågan på fejan och fick snabbt ett svar från en gammal bransch kollega som kom med många goda råd och framförallt vart jag skulle vända mig om jag ville gå vidare.
Tog några veckor till och jag surfade runt och kollade filmklipp och hämtade in mycket information. Kom så småningom fram till att N skalan som är liten o behändig skulle nog passa på mitt tänkta utrymme. Fixade fram ett spårplanerings program till datorn och lekte fram en spårplan. Spårplanen förkastades och jag gjorde fler o fler tills dess jag tyckte att så här skall det se ut för att snabbt återigen konstatera att nä det var inget bra. Bas boarden fick nya och smalare mått och till sist så hade jag ett bra mått att gå på 120*70 cm * 2 och med en 120*70 vinkel så fick jag ett snyggt L med maxlängd på 310 cm och en bra spårplan till det, lite höjder och så många meter spår som möjligt ( vilket är en mycket dum ide´) så blev det och så är det.
Iväg till den fysiska modellaffären jag blivit rekommenderad och väl där fick jag massor med tips och nyttiga infallsvinklar och ett och annat liljeholmens tändes. En bas sats hade jag med mig hem den dagen och med det var jag "fast".
Bas boarden skulle byggas och det fick tänkas till flera gånger. Hade ju fått tipset att bygga med "frigolitplattor" ovanpå den tunna plywooden för enkelheten att göra både det ena och det andra. Jo men visst, frigolit skräpar inte ner eller hur, jösses. Men nu är det på plats, spåren håller sakteliga på att läggas och mer o mer läggs på inköpslistan, men tidsplanen är ju lång så vi tar det efterhand. En sak är dock väldans säker, det är ju attans vad dyr hobby detta är, finns nästan inga begränsningar utan dom får man sätta själv samtidigt som man får bli en liten uppfinnare för att runda guldhögen på rätt sätt. Men som sagt det rullar på sakteliga och en o annan försening blir det i sann järnvägs verklighet.

Tyvärr blev det stopp i "lekandet" under hösten 2019 då jag fick satsa på rehab, våren 2020 kom så Corona skiten o med den många tappade suckar. Nu kommer hösten 2020 och intresset har vaknat igen så om några månader planerar jag att slutföra den sista biten på spårplanen och sen lite mindre el-fix innan landskapsbyggandet skall sätta igång. Men som sagt detta är bara planer och jag vet att ibland blir det inte som man planerat och man tappar sugen helt enkelt, Om så sker är det inte helt omöjligt att jag demonterar allt och avbryter där, Inget direkt ovanligt när jag drar ingång nåt och är snett på det, vi får se .....

Ha, ja inte hände det något hösten 2020 som jag skrev ovan, absolut nada. Våren 2021 kom och sommaren kom och nu hösten 2021 så djäkla har det hänt nåt. Spårplanen är lagd o klar, växlar inkopplade på sista bite via analog manöver precis som avkopplingsskenorna. Så nu är det klart så långt. Ett lok till har jag införskaffat och en rälsbuss, så nu stannar vi där och siktar in oss på landskapet. Trots allt måste jag konstatera att spårplanen inte är bra men lagt kort ligger och eftersom spåren är limmade i plattan så ligger dom där - punkt, men visst skulle jag vilja ändra liiite, men näää. Så landskapet blir vinterns projekt och kan då med mitt tempo beräknas vara klart runt 2028, hi hi.

Hösten 2022. Skynda långsamt minsann, int F har det hänt nåt int på moba fronten. När jag blev klar för landskaps tänkande gjorde jag en körtest på banan och det gick inte enligt planerna. Hade problem med strömupptagningen på skenorna som troligt fått både smuts och någon form av oxid på sig. Rengjorde och fixade blev bättre men inte hundra och jag hade som mål att körbart skulle det vara innan mer arbete grävdes ner. Fick inte till det och tappade sugen till den milda grad att jag var nära att sätta sågen i skivorna men hejdade mig och grävde ner mig i Raspberry Pi datorer istället, var lite lugnare så. Så där är vi idag en kall sista septemberdag. Kommer jag vidare i år, hi hi vi få la se.

 

Copyright (c)  MrLarsson.com